Goed om te weten: acetylsalicylzuur en primaire preventie van colorectale kanker[Reeds verschenen in de rubriek " Goed om te weten " op 10/12/2010 op onze website]
De plaats van acetylsalicylzuur in de preventie van colorectale kanker werd besproken in de Folia van januari 2010 . Er werd geconcludeerd dat, bij gebrek aan gecontroleerde en gerandomiseerde studies, en gezien het risico van ongewenste effecten (vooral gastrointestinale bloedingen), toediening van acetylsalicylzuur niet aanbevolen is ter preventie van colorectale kanker. Onlangs werd in de media de aandacht gevestigd op het feit dat lage doses acetylsalicylzuur de mortaliteit ten gevolge van colorectale kanker zouden kunnen verminderen. Deze berichten verschenen naar aanleiding van de recente publicatie in The Lancet van een studie over de langetermijneffecten van acetylsalicylzuur op de incidentie van colorectale kanker en de mortaliteit door colorectale kanker [ Lancet 2010; 376: 1741-50 met commentaar 376: 1713-4 ]. De auteurs hebben de gegevens uit vijf gecontroleerde, gerandomiseerde studies samengebracht (uitgevoerd in het kader van cardiovasculaire preventie), en analyseerden het effect van acetylsalicylzuur in de preventie van colorectale kanker na een follow-up gedurende 20 jaar. De resultaten wijzen erop dat inname van acetylsalicylzuur gedurende meerdere jaren (gemiddeld 6 jaar) aan een dosis van minstens 75 mg p.d., de incidentie van colorectale kanker met 24 % en de aan colorectale kanker gebonden mortaliteit met 35 % vermindert. Deze resultaten moeten echter met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, gezien de aanwezigheid van een aantal beperkingen van deze studie.
|