Goed om te weten
Belgische consensus over noodanticonceptie

Verschillende wetenschappelijke instanties en beroepsorganisaties van eerstelijnszorgverleners hebben een consensus over noodanticonceptie ontwikkeld.

Omdat men heeft vastgesteld dat de aanbevelingen inzake noodanticonceptie in België niet uniform waren, hebben verschillende wetenschappelijke instanties en beroepsorganisaties van eerstelijnszorgverleners samengewerkt om een consensus voor te stellen over het te volgen beleid in situaties waar noodanticonceptie aangewezen is.
Deze consensus werd door CEBAM gevalideerd. Er werd ook een stroomdiagram opgesteld voor de keuze van noodanticonceptie:

  • bij vrouwen die géén hormonale anticonceptie gebruiken

  • bij het vergeten van een hormonale anticonceptie (oestroprogestatieve associatie oraal of progestageen-alleen pil).

De bedoeling is een antwoord te bieden op deze twee vragen:

  • welke vorm van noodanticonceptie gebruiken?

  • hoe de hormonale anticonceptie herstarten of voortzetten?

De consensus geeft geen antwoord op de vraag in welke situaties noodanticonceptie
aangewezen is. Voor informatie hierover verwijzen we naar Tabel 6a Adviezen bij het vergeten van de (monofasische) anticonceptiepil in het Repertorium.
Wanneer noodanticonceptie nodig is, moet steeds aanvullend een condoom gebruikt worden tot de pil 7 achtereenvolgende dagen werd ingenomen.
De informatie in ons Repertorium komt overeen met deze consensus, en het stroomdiagram werd toegevoegd [zie Stroomdiagram keuze van noodanticonceptie].
Zie ook Richtlijnen noodanticonceptie 2021.
Er zijn opleidingen voorzien, onder andere webinars (zie "meer info" hieronder).

100 apotheken gezocht voor educatief traject noodanticonceptie Omdat er de laatste jaren tal van adviezen over het gebruik van noodanticonceptie gepubliceerd werden door wetenschappelijke en beroepsorganisaties van eerstelijnszorgverleners, boog een interdisciplinaire werkgroep zich begin dit jaar over die materie. Ze stroomlijnde de adviezen in nieuwe richtlijnen die een antwoord bieden op twee vragen: welke vorm van (hormonale) noodanticonceptie adviseren en welk advies geven in verband met de (her)start van anticonceptie na het gebruik van een noodpil?

Educatief traject
Om de implementatie van die nieuwe richtlijnen in de openbare apotheek te ondersteunen, werkte de KU Leuven een educatief traject uit waarbij de deelnemende apothekers in 2022 ad random ofwel een mystery patient op bezoek krijgen ofwel een online serious game spelen. Dit traject geeft je de kans wegwijs te raken in de nieuwe adviezen en onder begeleiding te oefenen om zo je kennis te verbeteren op een innovatieve en interactieve manier. Je krijgt ook tips om het onderwerp zonder schroom bespreekbaar te maken, zodat je met kennis van zaken je patiënten kan verder helpen.
 
Voorwaarden
Om te kunnen deelnemen, moet je de webinar die de KU Leuven op 13 oktober 2021 organiseerde gevolgd hebben. Heb je deze gemist? Geen probleem. Je vindt de opname van de webinar terug op de website van APB, samen met een aantal documenten (geüpdatete adviezen, afleverprotocol, patiëntenfolder,…) die je kunnen helpen om geïnformeerd de juiste keuze te maken in functie van de situatie en de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden.
 
Er is een accreditatieaanvraag ingediend voor het traject.
 
Geïnteresseerd?
Dan kan je je tot met 6 januari 2022 inschrijven via deze link. Voor meer info kan je een mailtje sturen naar nele.roose@kuleuven.be of michael.ceulemans@kuleuven.be.”