Wijzigingen in het vaccinatiebeleid

vanaf 1 januari 2001 zijn er een aantal wijzigingen in het vaccinatiebeleid in ons land.

  • De vaccinatie van zuigelingen start vanaf de leeftijd van 2 maand in plaats van 3 maand.
  • De vaccinatie tegen polio gebeurt met het inspuitbare, geïnactiveerde vaccin in plaats van met het orale vaccin op basis van levend, verzwakt virus [zie ook Folia november 2000 ].
  • Door de verschillende Gemeenschappen is geopteerd om voor de primaire vaccinatie en de rappels tegen kinkhoest, het acellullaire vaccin te gebruiken in plaats van het volcellige vaccin, en dit omwille van het gunstiger veiligheidsprofiel [zie ook Folia november 2000 ].
  • Het tetravalent vaccin tegen difterie, tetanus, kinkhoest (acellullair) en polio kan door de arts worden aangevraagd bij de provinciale equipes van de Vlaamse Gezondheidsinspecties van de Vlaamse Gemeenschap en de Inspections d’hygiène van de Franse Gemeenschap. Voor de Vlaamse Gemeenschap gaat het om TETRAVAC en REVAXIS (dit laatste enkel voor toediening van de rappelinjectie op 6 jaar); voor de Franse Gemeenschap gaat het om TETRAVAC.
  • De tetravalente vaccins (TETRACOQ, TETRAVAC) mogen worden gemengd in dezelfde spuit met ACT-HIB, maar niet met de andere vaccins tegen Haemophilus influenzae type b, HIBERIX en HIBTITER. De informatie over welke vaccins in het algemeen kunnen gemengd worden in eenzelfde spuit, wordt in de wetenschappelijke bijsluiters vermeld. Indien vaccins niet mogen worden gemengd, kunnen ze wel op hetzelfde ogenblik toegediend worden, maar op verschillende plaatsen. Een omzendbrief hieromtrent is door de Algemene Farmaceutische Inspectie gestuurd naar alle huisartsen, pediaters en officina-apothekers. De brief is te consulteren op de website van de Algemene Farmaceutische Inspectie http://www.afigp.fgov.be/ , via de rubriek "Nieuw !&quot.
  • Voor de vaccinatie tegen bof, mazelen en rubella kunnen artsen bij de provinciale equipes van de Vlaamse Gezondheidsinspecties van de Vlaamse Gemeenschap M.M.R. VAX aanvragen, bij de Inspections d’hygiène van de Franse Gemeenschap PRIORIX.