Recente informatie oktober-december 2005

Voor de periode van oktober tot december 2005 lijkt het ons interessant volgende nieuwe specialiteiten te signaleren.

  • Anagrelide (Xagrid®) is een nieuw antitumoraal middel (een imidazoquinazoline). Het inhibeert het cyclisch AMP fosfodiësterase III, en wordt gebruikt voor de behandeling van essentiële trombocytose om het aantal trombocyten te verlagen.
  • Bethanechol (Myocholine-Glenwood®), een cholinomimeticum met muscarinerge werking, wordt gebruikt bij postoperatoire urineretentie, bij blaasatonie ten gevolge van een neurologische aandoening, en bij revalidatie van de blaasfunctie. De ongewenste effecten zijn deze van cholinerge stimulatie (nausea, braken, zweten, speekselvloed, onwillekeurige ontlasting of mictie, bronchospasme, bradycardie, hypotensie).
  • Duloxetine (Yentreve®) is een serotonine- en noradrenaline-heropnameremmer zonder duidelijke affiniteit voor de cholinerge receptoren. De meest frequente ongewenste effecten zijn nausea, monddroogte, vermoeidheid, slapeloosheid en obstipatie. Duloxetine is geregistreerd onder de specialiteitsnaam Yentreve® voor de behandeling van matige tot ernstige stress-incontinentie bij de vrouw. Duloxetine is in België ook geregistreerd (maar niet gecommercialiseerd) onder de specialiteitsnaam Cymbalta® voor de behandeling van depressie en neuropathische pijn.
  • Emtricitabine (Emtriva®) is de achtste nucleoside reverse-transcriptase-remmer. Embricitabine wordt voorgesteld, in associatie met andere antiretrovirale middelen, voor de behandeling van HIV-infecties. De voornaamste ongewenste effecten zijn gastro-intestinale stoornissen, hematologische stoornissen (anemie, neutropenie), hyperlipidemie, melkzuuracidose, vertigo, hoofdpijn, leverstoornissen, stijging van het creatinekinase, huiduitslag en allergische reacties.
  • Eptifibatide (Integrilin®), een antagonist van de glycoproteïne Iib/IIIa-receptoren, die in december 2004 van de markt was getrokken, is terug beschikbaar. Eptifibatide wordt gebruikt, in associatie met acetylsalicylzuur en heparine, voor de behandeling van onstabiele angor of myocardinfarct zonder Q-golf [zie Folia september 2000 ].
  • Insuline detemir (Levemir®) is een nieuw biosynthetisch insuline met lange werkingsduur, en wordt gebruikt in associatie met een insuline met korte werkingsduur.
  • Pilocarpine, een cholinomimeticum, is recent beschikbaar gekomen onder de specialiteitsnaam Salagen® voor de behandeling langs orale weg van droge mond en ogen bij het syndroom van Sjögren, en van droge mond ten gevolge van radiotherapie. De ongewenste effecten zijn tekenen van cholinerge stimulatie. Pilocarpine is reeds lange tijd beschikbaar voor toediening in het oog bij glaucoom.

Daarenboven is de specialiteit Distraneurine®, op basis van clomethiazol, die gebruikt werd bij psychomotorische agitatietoestanden bij alcoholontwenning, wereldwijd verdwenen van de markt. Andere behandelingsopties in geval van agitatie bij alcoholontwenning zijn tiapride of een benzodiazepine zoals lorazepam of diazepam [zie Folia augustus 1998, februari 2001 en juli 2003 ].