Tussenkomst sinds 1 juli 2007 voor sommige analgetische specialiteiten bij chronische pijn

[Reeds verschenen in de rubriek ' Goed om weten' op onze website op 29/6/2007]

Sinds 1 juli 2007 kunnen bepaalde patiënten met chronische persisterende pijn een tussenkomst bekomen in de kostprijs van sommige niet-terugbetaalbare specialiteiten op basis van paracetamol of op basis van de associatie van paracetamol en codeïne. Het gaat enkel om bepaalde verpakkingen van vaste vormen voor oraal gebruik. De lijst van deze specialiteiten wordt vermeld in annex 1 van het koninklijk besluit (KB) van 3/6/2007 (BS van 22/6/2007). Zie ook http://www.riziv.fgov.be/citizen/nl/medical-cost/specific/chronic/index.htm#2 .

De tussenkomst bedraagt 20% van de publieksprijs. De patiënten die in aanmerking komen voor deze tussenkomst zijn deze die reeds langer dan 3 maand pijn ondervinden, ondanks een optimale curatieve behandeling, en dit in het kader van de chronische aandoeningen (zoals kanker, artrose, neuropathische pijn) vermeld in de lijst van annex 3 van het KB van 3/6/2007 (BS van 22/6/2007). De aanvraag voor tussenkomst moet door de huisarts van de patiënt ingediend worden bij de adviserend geneesheer van de verzekeringsinstelling door middel van het formulier vermeld in annex 4 van bovenvermeld KB.

We herinneren eraan dat reeds lang bij magistrale bereidingen volgende grondstoffen (onderling vermengd of afzonderlijk voorgeschreven) worden vergoed, mits attest van de adviserend geneesheer van de verzekeringsinstelling, indien ze verwerkt worden in een bereiding voor behandeling van chronische pijn: acetylsalicylzuur, codeïne, codeïnefosfaat, coffeïne, dextropropoxyfeenhydrochloride, paracetamol.

Wat betaalt de patiënt naargelang paracetamol of paracetamol + codeïne magistraal of als specialiteit wordt voorgeschreven? Wij hebben dit berekend voor paracetamol 1 g per eenheid, en voor paracetamol 500 mg + codeïne 30 mg per eenheid. In dit voorbeeld wordt gekozen voor de goedkoopste specialiteiten (situatie op 1 juni 2007) die in aanmerking komen voor de tussenkomst.

  • Paracetamol 1 g
    • Magistrale bereiding 60 gelulen
      • De gewoon verzekerden betalen € 6,60, dus € 0,11 per gelule.
      • De verzekerden met OMNIO-statuut* betalen € 1,80, dus € 0,03 per gelule.
    • Dafalgan Forte® 50 compr., Panadol® 50 compr. (goedkoopste verpakkingen)
      • De gewoon verzekerden en de verzekerden met OMNIO-statuut* betalen 9,12, dus € 0,18 per comprimé.
  • Paracetamol 500 mg + codeïne 30 mg
    • Magistrale bereiding 60 gelulen
      • De gewoon verzekerden betalen € 6,60, dus € 0,11 per gelule.
      • De verzekerden met OMNIO-statuut* betalen € 1,80, dus € 0,03 per gelule.
    • Docparacod® 30 compr. (goedkoopste verpakking)
      • De gewoon verzekerden en de verzekerden met OMNIO-statuut* betalen € 3,97, dus € 0,13 per comprimé.

* In verband met OMNIO-statuut, zie Goed om weten van 31 juli 2007. Aanvraagformulieren hiervoor zijn te vinden op http://www.riziv.be/secure/nl/medical_cost/specific/chronic/pdf/form_analgetica2.pdf