Geneesmiddelenbewaking: hik van medicamenteuze oorsprong

Bij hik is er een bruuske contractie van de inademingsspieren, gevolgd door sluiting van de stemspleet; dit laatste is de oorzaak van het kenmerkend geluid. De oorzaken van hik zijn uiteenlopend, bv. slokdarmstoornissen, cerebrale stoornissen, infectieuze of metabole aandoeningen. De hik kan ook, zij het zelden, van medicamenteuze oorsprong zijn. In La Revue Prescrire [2008; 28: 291-2] werd recent aandacht besteed aan de geneesmiddelen die de hik kunnen veroorzaken. Volgende geneesmiddelen werden in verband gebracht met hik.

  • De corticosteroïden.
  • De benzodiazepines : lormetazepam, lorazepam en intraveneus midazolam.
  • Bepaalde antibiotica : ceftriaxon, imipenem + cilastine, sulfamiden; hik ten gevolge van slokdarmulceratie door amoxicilline, doxycycline [zie ook Folia juli 2000 ] of cotrimoxazol, is gerapporteerd.
  • De anti-emetica ondansetron (dikwijls in associatie met een corticosteroïd) en aprepitant.
  • De anti-epileptica ethosuximide en fenobarbital.
  • Andere geneesmiddelen zoals nicotine in de vorm van kauwgom, etoposide, methyldopa, bepaalde antidepressiva en opiaten, amifostine, doxapram. De hik is ook een van de ongewenste effecten van algemene anesthesie, zonder dat een verband met een welbepaald anestheticum aangetoond is.

Bij aanhoudende hik is het aangeraden ook te denken aan een geneesmiddel als oorzaak, en, indien mogelijk, de evolutie van de hik op te volgen na stoppen van het verdachte geneesmiddel. Hierdoor kunnen onnodige onderzoeken worden vermeden.