Ijzertoediening tijdens de zwangerschap


Abstract

Toediening van ijzer is niet aangewezen bij de fysiologische dilutie-anemie van de zwangere, maar alleen bij zwangere vrouwen met ferriprieve anemie.

In het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium vermelden we dat bij een normale zwangerschap, dus bij niet-anemische vrouwen, er geen indicatie is voor ijzersuppletie. Dit is ook de boodschap van een artikel in La Revue Prescrire [2009; 29: 350-2]. Toediening van ijzer is niet aangewezen bij de fysiologische dilutie-anemie van de zwangere, maar alleen bij zwangere vrouwen met ferriprieve anemie. Ferriprieve anemie gaat inderdaad gepaard met een verhoogd risico van laag geboortegewicht en preterme geboorte. Men spreekt bij een zwangere vrouw van anemie als de hemoglobinemie < 11 g/100 ml is tijdens het 1ste en het 3de trimester of < 10,5 g/100 ml tijdens het 2de trimester (in praktisch alle gevallen zal het gaan om een ferriprieve anemie). Bij de grenswaarden is de indicatie voor ijzertoediening relatief, en zal de beslissing afhangen van hoe de vrouw zich voelt (bv. bij een vrouw met een hemoglobinemie van 11 g/100 ml maar met klachten van vermoeidheid zal men vlugger geneigd zijn ijzer voor te schrijven).

Wat ijzersuppletie bij zwangere vrouwen zonder ferriprieve anemie betreft, tonen de beschikbare gegevens wel een invloed van ijzertoediening op intermediaire eindpunten (bv. ijzer- of hemoglobinespiegels), maar geen evidentie van een gunstig effect op eindpunten zoals incidentie van keizersnede, vroeggeboorte, laag geboortegewicht of doodgeboorte. Suggesties dat bereiken van hemoglobinespiegels hoger dan 13 g/100 ml door ijzersuppletie bij niet-anemische vrouwen, nadelige effecten heeft, zoals laag geboortegewicht, dienen verder te worden onderzocht [ Cochrane Database Syst Rev 2006; 3 Art. No.: CD004736. DOI:10.1002/14651858.CD004736.pub2.].